Izolační zeď LLS 400

LLS 400 – Izolační stěna (izolační stěna z beraněné hlíny):

Zpracování zemní hlíny samonosných stěn a oddílů.

  • použití zemní hlíny s 20 l vody na pytel
  • lze aplikovat pouze do srpna / alternativa: ➜ polosuchá konstrukce
    ➜ rámová konstrukce / rámování na svorníky
    ➜ vytápění stěn na LLS 400 zapuštěné do hlíny
    ➜ polodřevěná konstrukce
    ➜ Pokyny pro instalaci

Smíchejte s velmi malým množstvím vody. NEMÍCHEJTE. Směs „sušší než zemina“ by měla být vtlačena do připraveného bednění. Vysušená -zamáčknutá hlína je stabilní a samonosná, takže práce lze provádět s lezoucím bedněním, které se po ztuhnutí ihned odstraní.

LLS 400 za kluzným nebo šplhacím bedněním

  • Vzdálenostní úroveň: Bednění se montuje na konstrukci ztracené římsy.
  • Bednění lze odstranit ihned po zatuhnutí.
  • Před omítáním vyplňte velké smršťovací trhliny omítkou HL-DU 04 (izolační omítka).
  • Dbejte na to, aby zadní stěna byla zatížena vlhkostí.

 

Omítka / NEPŘEMÍŠEJTE

LLS 400 se dodává jako suchá hotová směs.

V žádném případě nemíchejte!

  1. Vložte pytel (66,6 litru) do trakaře, přidejte 20 litrů vody …
  2. Z trakaře do vědra s konopnou hlínou a pryč …

Sypná a jmenovitá hustota

Jeden sáček obsahuje 66,6 l nominálního objemu. 3 pytle mají objem 200 ltr. 15 pytlů má objem 1 m³.

Pokud vysypete jeden pytel, můžete dosáhnout sypného objemu 100 ltr. a více. Jedná se však o klamání. Sypný objem je nastaven. Jmenovitý objem je dosažitelný objem po odstranění všech dutin zhutněním konopným sběračem.

Sušení

Vzhledem k tomu, že podzim a zima nepatří mezi období sušení, nelze od 1. září LLS 400 zpracovávat v zemním sušení.

Pro sušení LLS 400 potřebujete 3 věci: 1. vzduch! 2. vzduch! 3. vzduch!

Jelikož je LLS 400 izolační materiál, není vůbec dobré ohřívat okolní vzduch a tento ohřátý vzduch pak vyměňovat nárazovým větráním. Ohřev neproniká do vnitřního prostoru LLS 400 kvůli izolačnímu efektu.

Proto jediné, co pomáhá, je: Vzduch! Vzduch! Vzduch!


Kromě toho by se měl LLS 400 míchat s co nejmenším množstvím vody a aplikovat pouze v měsících březen až srpen.

Při použití velkého množství vody může dojít ke vzniku smršťovacích trhlin. Smršťovací trhliny se obvykle vyskytují ve spárách / u dřevěného kompozitu. Čím méně vody, tím méně smršťovacích trhlin. Smršťovací spáry v místech napojení na dřevěné trámy nebo zdivo je třeba uzavřít konopím Kalfater.

Povrch lze uzavřít pomocí HL-DU 04 (izolační podomítková omítka). Následně lze aplikovat HL-Feinputz. Alternativně lze povrchovou úpravu provést hliněnou omítkou DIN nebo vápennou omítkou (ne vápenocementovou).

s konopným hliněným vědrem na lešení nebo zednickém kozlíku.

Zrabování

Pomocí systému LLS 400 můžete modelovat ručně. To je výhodné zejména v horních a obtížně přístupných oblastech. Po zaschnutí lze převislé plochy snadno spádovat.

➜ Izolační omítka
➜ Jemná omítka

Stavebně fyzikální vlastnosti  
tepelná vodivost a = 0,111 mm2/s
Hodnota přenosu tepla (statická) λ = 0,074 W/mK
Hodnota tepelné ztráty (dynamická) 1/b = 0,004 m²K/W√s
suchá hustota ρ = 420 – 450 kg/m³
zpracovává se březen – srpen
  (sušení poznámek)
Úplné prohlášení Konopné hobliny, konopná vlákna, jílový prášek

Uzavírání spár

Konopí Kalfater se obecně doporučuje pro hliněné spáry. Také pro opravy starých hliněných obalů. Konopí Kalfater se namáčí do hlíny. Je pak vynikající pro opracování i nad hlavou.

➜ Uzavírání spár

Krystalky soli na hliněných stěnách

V jílech, zejména v jílových minerálech, zejména v montmorillonitech, je usazeno mnoho iontů. Jsou také doprovázeny mnoha anorganickými sloučeninami. Mimo jiné je přirozeně doprovázejí sírany, například pyrit (disulfid železa(II)). Při delším namáčení jílu nebo LLS 400 dochází ve vodě k disociaci iontů.
Během sušení se vlhkost z povrchu odpařuje (odpařování) a vlhkost nižších vrstev stoupá k povrchu, přičemž voda přenáší disociované ionty. Tyto ionty se následně dostanou na povrch.
Pokud proces sušení trvá déle, může na povrchu docházet ke krystalizaci síranů nebo jiných solí. Ta skončí po úplném vysušení. Před další prací je třeba krystalky smést.

Plísně nebo soli ???

Při vysychání hliněných stěn se mohou na povrchu objevit plísňové trávníky, pokud bylo použito organické kamenivo, například sláma. Na první pohled často nelze plísňový drn odlišit od vyteklých solí. Pomáhá lupa! Plíseň tvoří mycelium, které připomíná „pavučinu“. Soli tvoří krystalky, podobné sněhovým vločkám. Pokud chcete zjistit, zda jsou na povrchu vysychajících hliněných stěn vidět plísně nebo soli, použijte lupu a rozlišujte mezi „pavučinami“ a „sněhovými vločkami“.

Plíseň se obvykle neobjevuje na LLS 400. Pokud je však vysychání velmi pomalé, mohou se z hliněné stěny vynořit jiné plísně, například tintítka. Jedná se o kultury rozkládající celulózu. Zde by měla být nucená výměna vzduchu.

Sulfátový výkvět na stěně LLS400 v důsledku příliš pomalého vysychání.

I malé plochy lze rychle a levně vyplnit a izolovat pomocí beraněné zeminy LLS 400. Zadní strana se bední, přední strana se sbíjí bez bednění. Bednění na zadní straně se opět ihned odstraní.

Pokud chcete použít vlastní hlínu, můžete si tuto konopnou sbíjenou zeminu vyrobit sami smícháním stavební drti s hlínou. Na 100 litrů konstrukčních střepů doporučujeme 70 – 80 kg zemité, mastné jámové hlíny + vodu.