Jemná omítka HL-HP

➜ Jemná omítka
➜ Opravná omítka

Primární nátěr

  • Konopné suché stavební desky
  • Hliněné stavební desky a hliněné výplně
  • Dřevovláknité desky
    desky z minerálních materiálů (sádrokartonové desky,
  • GFP, vápenatosilikátové desky, cementotřískové desky)
  • vápenec, pískovec a lomový kámen (ne na žulu)


Lepicí omítka nepřilne na povrchy z materiálů na bázi dřeva s vysokým obsahem fenolformaldehydových pryskyřic, epoxidových pryskyřic, polyesterových pryskyřic apod. (ne na OSB, ESB, MDF apod.).

Polodřevo, staré hliněné zdi, zdi z přírodního kamene.

Haft-Putz HL-HP je tenký základní nátěr na omítky o tloušťce cca 4 mm.
Lze ji použít i jako armovací omítku.
Je to také opravná omítka na staré hliněné rámy a hliněné slaměné obaly.

Výztužná malta

HL- Haft – Putz se používá jako lepicí a armovací omítka pro konopné sádrokartonové desky.
Naneste HL- Haft – Putz v tloušťce 4 mm, vložte výztužnou tkaninu, v případě potřeby pouze v šířce 10 cm nad spáry desek, a zapracujte hladítkem.
Poté dokončete jemnou omítkou.

Zda použití lepicí omítky HL-HP na desky z lepeného materiálu na pero a drážku nahradí výztužnou tkaninu, je třeba vždy v každém jednotlivém případě vyjasnit; v případě potřeby se poraďte s výrobcem.

Nejprve smíchejte 15 kg pytel s 20 litry vody; nechte 1 až 2 hodiny bobtnat; přidejte dalších 10 až 20 litrů, abyste dosáhli krémové konzistence.
Připravte pouze takové množství, které lze použít během jednoho dne.

Vše zpracujte ve stejný den.
Co nebylo zpracováno, musí být na konci dne zlikvidováno (kompost).

Rozsah: v závislosti na zručnosti a tloušťce vrstvy až do 10 m².

Okamžitě zpracovat

Připravená lepicí omítka musí být nanesena během jednoho dne. Zbytky nenechávejte, ale zlikvidujte je na konci dne (lze kompostovat). Do 2 dnů se objeví kyselý zápach, který nezmizí.

Nanášejte v tenké vrstvě

Pro tloušťky omítky do maximálně 4 mm.
Pokud je potřeba jen malé množství, obsah sáčku promíchejte, protože během přepravy mohlo dojít k oddělení různých velikostí zrn.

Aplikace omítky

Nejprve se všechny spáry pečlivě vyplní lepicí omítkou. Poté se nanese tenká vrstva Haft-Putz jako malty hladítkem nebo kartuší: 3 – 4 mm. Případná chybějící místa je třeba ihned opravit. Tlusté plochy > 6 mm se musí okamžitě odstranit.

Další zpracování

Na zaschlou bezprašnou lepicí omítku HL-HP se bez předchozího smáčení nanese jemná hliněná finální omítka HL-FP.
Pokud lepicí omítka HL-HP není suchá, může se při nanášení jemné omítky setřít. Navíc následné vysychání může vést ke smršťování desek, a tím ke vzniku trhlin v jemné omítce.

Lepicí omítka na sádrokartonových deskách

Všechny průmyslově vyráběné desky z prefabrikovaných materiálů mají problémy s přilnavostí, které vyplývají z výrobního procesu, zejména z tepelného působení. Pomocí pryskyřic nebo obecně disperzních přísad, jako jsou chloropren, PU, acetáty, akryláty atd. se rychle dosáhne dobré přilnavosti. Pokud se však chcete těmto látkám vyhnout a místo toho použít netoxickou lepicí omítku, je třeba vybírat a dávat pozor.

Lepicí omítka nepřilne k deskám na bázi dřeva s povrchem obsahujícím formaldehyd, jako jsou OSB, ESB, MDF, HPL atd., ani na desky na bázi dřeva s termoplastickým nebo fóliovaným povrchem, jako jsou WPC nebo dřevotřískové desky s povrchovou úpravou.

HL-Haftputz dobře přilne k dřevovláknitým deskám se středním obsahem plastů, jako jsou měkké dřevovláknité desky, k sádrovláknitým deskám, silikátovým deskám, cementovým stavebním deskám bez povrchové úpravy a podobně, ale buďte trpěliví a dodržujte následující:

Materiálové desky předem nenamáčejte. Nanášejte pod určitým tlakem. Vyhněte se opakovanému nanášení. Teprve po zaschnutí lze nedokonalosti znovu opracovat.

  • Celá deklarace: konopí, hlína, žitný klih


Srovnání pevnosti lepidla v tahu
HL – lepicí omítka 0,25 N/mm²
Normální beton 0,4 – 0,6 N/mm²
Hliněná omítka (srovnávací měření) 0,06 – 0,07 N/mm²